Klassieker: stoofvlees

Soms is een klassieker alles wat je nodig hebt! Stoofvlees is daar eentje van. Heerlijk om te maken in het weekend. Je hebt er ook totaal niet veel werk aan, het enige wat je nodig hebt is tijd! Want hoe langer de stoofpot opstaat op een zacht vuurtje, hoe malser je vlees wordt. Vroeger was ik totaal geen fan van stoofvlees, ik noemde het ‘draadjesvlees’ omdat het zo uit elkaar viel en vond de textuur maar niets. Maar ondertussen ben ik grote fan. Wij maken telkens een variant met ander bier om een beetje te experimenteren, maar deze variant met Guinness is echt heel smaakvol. Hierbij het recept.

Benodigdheden voor +/- 4 porties:

  • klont boter
  • 1 ajuin
  • 1,1 kg rundsvlees in gelijke stukken gesneden
  • 1 flesje Guinness west indies porter (0.5l)
  • 1 pot kalfsfond (ik gebruikte die van Lacroix)
  • 1 zakje stoofvleeskruiden (dat is een mix met allerlei kruiden en vind ik best makkelijk)
  • 2 boterhammen ingesmeerd met een laagje mosterd
  • 3 laurierblaadjes
  • klein beetje bloem

Bereiding:

Versnipper de ajuin en stoof aan in een klontje boter in een gietijzeren pot. Voeg het vlees toe en laat even stoven zodat het vlees kleurt aan beide kanten.

Blus met het bier en voeg ook de fond toe aan de stoofpot. Voeg daarna de kruiden, de laurierblaadjes en de boterhammen met mosterd toe. Kruid ook nog even af met peper en zout en zet daarna het deksel op de stoofpot.

Laat minstens 3u pruttelen op een laag vuurtje (dit is belangrijk) en roer om het halfuur/uur eens in de pot. Proef ook of het voldoende is afgekruid voor jou. Die van ons staat meestal 4 à 5 uur op het vuur.

Als het stoofvlees te lopend is voor jouw smaak, kan je net op het einde een lepel bloem mengen met wat water en dan onder het stoofvlees mengen. Door nog even te koken, zal de saus dikker van structuur worden.

Wij eten het stoofvlees meestal pas de dag erna op omdat de smaak er dan nog beter kan intrekken, maar je kan het dus ook prima dezelfde dag opeten 😀

Smakelijk en geniet ervan!

Laura

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s