Gegratineerde coquilles met oesterzwammen

Als je op zoek bent naar feestelijke inspiratie, dan is deze eentje die zeker zal scoren op de kerst tafel! Gegratineerde coquilles zijn een klassieker, maar ik gaf er mijn eigen draai aan met oesterzwammen, die ook volledig fodmap proof zijn! In het recept gebruik ik zelf gemaakte fond van garnalen koppen, maar je kan zeker ook gewone vis fond uit de winkel halen. Die fond maak je trouwens gewoon door de garnalen koppen af te koken in zout water. Een aanrader als je ongepelde garnalen in huis haalt!

Ingrediënten voor 6 porties (ideaal om de dag erna nog een portie te hebben :D)

  • 300 g coquilles
  • 1 brikje lactosevrije room (ik gebruikte die van Dilea)
  • Grote scheut witte wijn
  • 1 pakje oesterzwammen
  • 0,5 l garnalen fond
  • 1 el aardappelzetmeel
  • Geraspte kaas
  • Garnalen om af te werken
  • 6 Sint Jacob schelpen om de bereiding in te maken. Indien je dat niet hebt, kan je ook tapas potjes of iets gelijkaardig gebruiken die in de oven mogen.
  • Aluminium folie

Bereiding:

Verwijder de sluitspier van de coquilles. Indien ze er moeilijk van komen, laat dan even weken in wat melk. Dan komen ze er makkelijker van. Snij elke coquille in enkele sneetjes van dezelfde dikte. Verdeel alles over de schelpen en zorg dat de volledige bodem ongeveer bedekt is.

Snij de oesterzwammen in stukken, en bak aan in boter. Eens de oesterzwammen bijna gaar zijn, haal je ze uit de pan en zet even aan de kant.

Voeg een grote scheut wijn toe aan de pan met de overgebleven boter, en voeg de fond en room toe. Kruid af met peper en zout en laat inkoken, tot de saus wat indikt. Je kan eventueel ook nog verse bieslook toevoegen indien gewenst.

Na enkele minuutjes zal je merken dat de saus wat indikt. De laatste minuut kan je wat aardappelzetmeel mengen in een glas met wat water, en dan toevoegen aan de saus. Dit zal ervoor zorgen dat de saus verder indikt, en zo zal ze minder kans hebben om uit te lopen in de oven 🙂

Verwarm je oven ondertussen voor op 180 graden. Neem je ovenplaat erbij zodat we de schelpen er kunnen op plaatsen. Maak nu 6 ‘propjes’ van aluminium folie, en plaats de schelp er op, zodat die mooi stabiel en recht staat.

Verdeel nu de oesterzwammen over de schelpen, en overgiet met de saus! Voeg geraspte kaas toe zodat dit mooi kan gratineren. Laat ongeveer 10 minuutjes staan in de voorverwarmde oven zodat de coquilles gaar worden en je een korstje krijgt. Eventueel gebruik je de laatste minuutjes de grill functie.

Als het uit de oven komt, werk je af met verse garnaaltjes. Smakelijk en geniet er ten volle van.

Moest je vragen hebben over het recept of de bereiding, stuur me een berichtje!

Liefs,

Laura

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s