Apero dipjes voor de feestmenu

Hoera! Het is tijd voor wat feest inspiratie. Aperitieven vind ik sowieso een van de leukste dingen om te doen en is ook iets waar ik het heel moeilijk mee heb in het fodmap dieet om altijd goede vervanging voor te vinden. Gelukkig vond ik ondertussen inspiratie, die ik graag met jullie deel. Ik maakte drie dipjes, een hele simpele, eentje die ook nog steeds bijna geen werk is, en eentje zonder veel werk, maar waar je wel een oven voor nodig hebt. Ik wens je alvast veel plezier ermee.

Paprika dip:

 • 1 bokaal uitgelekte gegrilde paprika’s (ik gebruikte die van royal uit de AH). Lees de ingrediënten om zeker te zijn dat er geen look in zit!
 • 100 gram feta + wat extra om af te werken
 • Gerookt paprika poeder, peper en zout
 • Kleine snuif komijn

Laat de paprika’s goed uitlekken. Mix daarna de paprika’s met de feta samen tot een glad geheel. Kruid af met peper, zout en paprika poeder. Doe er een snuifje komijn bij en serveer met wat extra gebrokkelde feta.

Zalm mousse:

 • 200 gram gerookte zalm
 • 1 hardgekookt ei
 • 1 el mayonaise
 • 3 el lactosevrije kwark
 • Eventueel om minder dik te maken: een scheut lactosevrije melk
 • 1/2 pakje dille
 • Enkele takjes bieslook
 • Sap van 1/4 citroen

Snij de zalm in stukken, versnij ook de kruiden wat fijner en prak het ei. Meng alles samen in een kom kruid met peper, doe er de mayonaise, kwark, en citroen sap bij. Mix even met een handmixer om tot een mousse te maken. Is het te dik, doe er een scheut melk of wat extra kwark bij.

Tip: ook lekker als je het niet mixt, maar alles fijn versnijdt, dan lijkt het meer op een soort zalmtartaar 🙂

Pompoen dip:

 • 1 kleine pompoen geschild en in blokken gesneden
 • 2 takjes rozemarijn
 • Knoflookolie
 • Lactosevrije melk
 • Currypoeder of komijn

Verwarm de oven op 180 graden. Leg de pompoenblokjes op een ovenplaat, overgiet met knoflookolie (zonder stukjes) en verspreid de takjes rozemarijn erover. Kruid met peper en zout. Plaats 25 à 30 minuutjes in een voorverwarmde oven van 180 graden. Proef even of je pompoen gaar is. Doe daarna alles samen met de rozemarijn in een kom of de blender, voeg een grote scheut melk toe, en mixen maar. Kruid nog naar smaak af met curry poeder of komijn.

Tip! Ik serveerde de dipjes met foccaccio brood van Schär, even versnijden in fijne reepjes en enkele minuten in de oven. Wel even opletten, ze zijn nogal snel te bruin in de oven, dus hou het in de gaten 🙂

Geniet van jullie aperokes!

Laura

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s